Загрузил Muhammadjon G'ulomov

2 курс тест

Реклама
2-курс учун тестлар
Choose the correct item.
1. It sometimes snows ……. winter.
a) In
b) at c) on d) for
2. I have an English lesson …… Monday morning.
a) In
b) at c) on d) under
3. The boys eat lunch …. noon.
a) In
b) at c) on d) for
4. My favorite programme is …. half past seven.
a) In
b) at c) on d) for
5. I often watch TV …… the evening.
a) In
b) at c) on d) for
6. We go to bed …. 8 o’clock.
a) In
b) at c) on d) for
7. Ben’s birthday is …. April 4th
A) In
b) at c) on d) for
8. We usually go to the beach …..summer.
a) In
b) at c) on d) for
9. He …. milk for breakfast.
a) Always drinks b) drinks always
c) always drink
d) drink always
10. We usually …. at home in the evening.
a) Stay b) are staying c) stays
d) is staying
11. She …. lunch at the moment.
A) Cooks b) is cook
c) is cooking d) are cooking
12. Why …. late?
a) You always are
b) are you always
c) always are you
d) always you are
13. They ……….to Spain on holiday.
a) Often goes
b)are often going
c) often go
d) going often
14. Listen! The birds …..!
a) Is singing
b) are singing c) sing d) sings
15. John …. a new bike yesterday.
a) Buying
b) bought
c) buys d) buyed
16. Mother …. In the kitchen at the moment.
a) Cooks b) cooked
c) is cooking d) cook
17. We …..to the cinema yesterday.
a) Are going
b) went
C) go d) goes
18. Tomorrow he …… his grandmother.
a) Visit b) is going to visit
c) visited
d) visiting
19. He … football in the park yesterday.
a) Plays b) is playing c) played
d) play
20. They … dinner now.
a) Ate b) are eating c) eat d) is eating
21. She … a letter at the moment.
a) Wrote b) is writing c) writes
d) write
22. I … my homework now.
a) Did b) do c) am doing d) does
23. A: ………. are you?
B: I’m Emma’s brother.
a) What b) who
c) where
d) which
24. A: ……..is my bag?
B: On your bed.
a) What
b) who
c) where
d) who
25. A:…….is Peter?
B: In the bedroom
a) How
b) What
c) why
d) where
26. A: …….are you doing?
B: I’m washing the car.
a) Why
b) which
c) why
d) what
27. A: …… coat is this?
B: It’s mine.
a) Who b) whose
c) who’s
d) which
28. A: ……are you crying?
B: I lost my dog.
a) Why
b) where
c) what
d) how
29. A: …… is your music lesson?
B: At 8 o’clock.
a) What
b) why
c) when
d) Which
30. A: ……. Apples do we need?\
B: Seven.
a) What
b) why
c) how
d) how many
31. A: ……..is that man?
B: I think it’s Peter
a) Who
b) where
c) How
d) whose
32. A: …… bread do we need?
B: a loaf
a) What
b) whose
c) how much d) How
33. A: ……. Is the weather like?
B: It’s rainy.
a) Where
b) what
c) How many d) which
34. You …. drink your milk now. It’s too hot.
a) Must
b) mustn’t
c) may
d) should
35. You ……..wash your hands before you eat dinner.
a) Shouldn’t
b) mustn’t
c) must
d) shall
36. “There is no milk left.” “I …………… to the supermarket then.”
a) Will go
b) Going to
c) Went
d) Do
37. When ………..back from school?
a) Did he come
b) Did he came
c) Did come he
d) Did came he
38. We’ve got tickets for the concert. We ……….the band live.
a) Saw
b) Will see
c) Are going to see
d) Have seen
39. Did you………. A music lesson yesterday?
a) Has
b) Have
c) Had
d) Have had
40. I forgot to feed the cat. I …..it now.
a) Fed
b) Will feed
c) Am going to feed
d) Feeded
41. I have got a cold. I …. Some hot chocolate.
a) Made
b) Will make
c) Am going to make
d) Make
42. Tina ………….. this story five years ago.
a) Wrote
b) Will write
c) Is going to write
d) Write
43. “I like your new scarf.” “Really? I ………….. you one like it then.”
a) Will buy
b) Am going to buy
c) Bought
d) Will bought
44. You …..brushyou teeth after meals. It’s good for your teeth.
a) Mustn’t
b) Don’t have to
c) Shall
d) Must
45. …….. I go out, Miss?
a) Must
b) Have
c) Has
d) May
46. You ……. swim here. It’s dangerous.
a) Mustn’t
b) Must
c) Have to
d) Don’t have to
47. ………………….. I make you a cup of coffee?
a) Have
b) Has
c) Must
d) Shall
48. He’s rich. He has got a villa ……. a yacht.
a) And
b) But
c) Or
d) because
49. She’s American ……. Canadian. I’m not sure.
a) And
b) But
c) Or
d) Because
50. I have got a sister ….. I haven’t got a brother.
a) And
b) But
c) Or
d) Because
51. I’m so angry……. my brother took my bike.
a) And
b) But
c) Or
d) because
52. Which dress should I buy? The red …. the blue one?
a) And
b) But
c) Or
d) because
53. Jill is rude…… mean! I don’t like her at all.
a) And
b) But
c) Or
d) Because
54. He left the party early …… got home late.
a) And
b) But
c) Or
d) Because
55. Will you come with us ….will you stay here and watch TV?
a) And
b) But
c) Or
d) Because
56. I want to go shopping …. I haven’t got any money.
a) And
b) But
c) Or
d) Because
57. “Why did you buy all these balloons?”
“……..I’m having a party tomorrow.”
a) And
b) But
c) Or
d) because
58. Where is the UK situated?
a) In the Greek Isles
b) In the British Isles
c) In the Greenland
d) In the Dickson
59. Which of these countries is situated in the British isles?
a) France
b) Germany
c) Wales
d) Poland
60. What is the Union Jack?
a) National language of UK
b) National emblem of UK
c) National flag of UK
d) National anthem of UK
61. Who is the Head of State in Britain?
a) Prime Minister
b) President
c) Queen
d) King
62. Does the Queen rule the country?
a) No, because she has no power
b) Yes, she helps to rule the country
c) No, because she is too old
d) Yes, only in special occasions
63. What countries were included into the British Empire at the beginning of the 20th
century?
a) Korea
b) India
c) Germany
d) Japan
64. What happened in 1949?
a) Elisabeth II became a queen
b) First elections of president took place in Britain
c) Britain and colonies founded a Commonwealth.
d) Was born Elisabeth II
65. Who does the real power in Britain belong to?
a) Queen
b) President
c) King
d) The British Parliament and British Government
66. How often do the British people elect members of the House of Commons?
a) Every 5 years
b) Every 3 years
c) Every 10 years
d) Every 7 years
67. What is the capital of Scotland?
a) London
b) Edinburgh
c) Cardiff
d) Belfast
68. How do we call people who was born in northern Ireland?
a) Welsh
b) Irish
c) English
d) Scots
69. Which among given cities is big industrial city of Britain?
a) Madrid
b) Barcelona
c) Liverpool
d) Munich
70. What is made from cream?
a) Juice
b) Butter
c) Bread
d) Sugar
71. Who trains sportsmen for international competitions?
a) Cooks
b) Gardeners
c) Greengrocers
d) trainers
72. What do we call members of the football team?
a) Student
b) Mariner
c) Football player
d) Biker
73. What can you buy at the baker’s?
a) Bread
b) Sugar
c) Flour
d) Flower
74. What can you buy at the butcher’s?
a) Cake
b) Milk
c) Bread
d) Meat
75. What can you buy at the greengrocer’s?
a) Vegetables
b) Meat
c) Cake
d) Sausage
76. Where can you buy cottage cheese?
a) At the greengrocer’s
b) At the dairy
c) At he butcher’s
d) At the baker’s
77. Where can you buy fish?
a) At the fishmonger’s
b) At the sweet shop
c) At the baker’s
d) At the confectionery
78. Where “Selfridge’s” a large department store is situated?
a) In Green Street, USA
b) In the Apple Street, Wales
c) In the Stratford street, India
d) In the Oxford Street, London
79. What is the white sale?
a) A sale of towels, sheets etc.
b) A sale of sugar
c) A sale of milk
d) A sale of wedding dress
80. What should you do to be healthy?
A) Drink alcohol
B) Do sport
C) Smoke
D) Eat much
81. What is the name of planet we live on?
a) Neptune
b) Jupiter
c) Earth
d) Mars
82. How many continents are there in the world?
a) 6
b) 7
c) 5
d) 4
83. What separates the continents from each other?
a) Mountains
b) Oceans
c) Rivers
d) Lakes
84. What is the largest country in the world?
a) Russia
b) China
c) India
d) Australia
85. What is the smallest continent in the world?
a) Asia
b) Africa
c) America
d) Australia
86. What is the capital of Egypt?
a) Washington
b) Ottawa
c) Canberra
d) Cairo
87. What is the capital of China?
a) Peking
b) Tokyo
c) Hanoi
d) Delhi
88. What is the nationality of people who live in Germany?
a) Germanian
b) German
c) Germanish
d) Germanik
89. What is the nationality of people who live in the USA?
a) Chinese
b) American
c) English
d) Spanish
90. What is American equivalent for the British word “Autumn”?
a) Apartment
b) Cookies
c) Fall
d) Candies
91. What must people do to save the Earth?
a) Cut down the trees
b) Kill animals
c) Waste water
d) Take care of nature
92. When people all over the world celebrate The Earth Day?
a) March, 21
b) November, 1
c) April, 22
d) May, 3
93. Pedro is …..than Luke.
a) Much older
b) Older
c) Old
d) The oldest
94. I’m …..than rabbit.
a) Smallest
b) Small
c) Smaller
d) The smallest
95. Italy is …………………….. in the world.
a) The most beautiful
b) The more beautiful
c) Beautifuler
d) Beautiful
96. He is ……… in his class.
a) The most clever
b) Cleverer
c) More cleverer
d) The cleverest
97. Are there …..letters for me?
a) Some
b) Any
c) A
d) An
98. …….. some eggs in the fridge.
a) There are
b) They are
c) There is
d) It is
99. ……… is from Japan.
a) Her
b) She
c) Her
d) Herself
100.
You can visit me today ……… tomorrow.
a) Because
b) Or
c) But
d) So
101. You will meet students and professionals who are interested in the same topic of research
and discuss------------------ .
A) plan your travel B) share the ideas C) bring together D) theoretical ideas
102. It would be better if you end with a brief ___________and suggestions for future research.
A) bring together B) summary of the findings C) share the ideas D) share the ideas.
103. Usually the audience members want to support the student presenters and ask helpful
questions and make -------------------------- .
A) positive remarks B) share the ideas C) bring together D) theoretical ideas
104. I want to mention that it is an active environment where participants can walk around and
look at different displays and___________ .
A) bring together B) summery of the findings C) share the ideas D) plan your travel
105. In this case you have to ___________beforehand and book the hotel near the conference
site.
A) plan your travel B)share the ideas C) bring together D) summery of the findings
106. This kind of events _________ the participants of the conference and it’s a great
opportunity to be close with the scholars of this field.
A) positive remarks B) theoretical ideas C) bring together D) plan your travel
107. It was ___________in the building. The heaters didn’t work and it was snowing outside.
A) freezing B) enormous C) fascinating D) starving
108. Their flat is ___________ . They have five bedrooms and a sitting room the size of a tennis
court.
A) fascinating B) enormous C) delighted
D) gorgeous
109. I’ve been reading this _____________book about life in future. I can’t put it down.
A) terrified B) excellent C) delicious D) fascinating
110. They didn’t serve any food on the flight. When I got to Paris I was_____________ .
A) freezing B)delighted C) starving D) gorgeous
111. “Was she pleased with her exam results?”. “She was absolutely_________ .
A) terrified
B) exhausted C) delighted D) fascinating
112.We walked all day without a break. I was absolutely___________ .
A) freezing B) terrified C) excellent D) exhausted
113. “What do you think of this cake?”. “_____________.The best I‘ve ever tasted!”.
A) excellent B) enormous C) delicious D) gorgeous
114. The taxi driver was completely crazy. We were all _________ !
A) terrified B) exhausted
C) delighted
D) fascinating
115. Rukhsora looks absolutely ___________ that black dress.
A) excellent
B) terrified
C) fascinating
D) gorgeous
116. You’ve got all the answers right
_______ !
A) fascinating
B) excellent
C) delighted
D) delicious
117. The conversations in the conference were incredibly positive despite the different views.
A) Gradable
B) non gradable
118. Watching hundreds of participants interact with each other through their various interests
was absolutelv fascinating to me.
A) Gradable
B) non gradable
119. The questions were prettv hard.
A) Gradable
B) non gradable
120. Lola was absolutely sure about the team.
A) Gradable
B) non gradable
121. This is particularlv important to be good at presenting.
A) Gradable
B) non gradable
122. This scientist’s books are immensely popular
among the readers.
A) Gradable
B) non gradable
123. The presenter’s answer was very simple.
A) Gradable
B) non gradable
124.The instructions were extremely complicated.
A) Gradable
B) non- gradable
125.Decide which line of adjectives is gradable.
A) enormous, important, difficult, nice
B) ugly, tasty, tired, thirsty
C) delicious , tasty, important, ugly
D) impossible, difficult, nice, tasty
126. Decide which line of adjectives is non-gradable.
A) amazing, divested, exhausted, vital
B) Tasty, important, difficult, nice
C) difficult, tasty, important, ugly
D) important, difficult, nice, tasty
127. Decide which line of adjectives is non-gradable.
A) important, divested, exhausted, vital
B) tasty, important, difficult, nice
C) difficult, tasty, important, ugly
D) furious, impossible, exhausted, vital
128. Decide which line of adjectives is gradable.
A) enormous, important, difficult, nice
B) important, difficult, nice, tasty
C) delicious , tasty, important, ugly
D) impossible, difficult, nice, tasty
129. Match the verb and the word they collocate: to submit
A) one’s ability B) the theory component C) a paper D) in touch
130. Match the verb and the word they collocate: to stay
A) in touch B) by reputation C) people’s contact information D) value
131. Match the verb and the word they collocate: to gather
A) paper B) in touch C) people’s contact information D) one’s ability
132. Match the verb and the word they collocate: to deliver
A) the theory component B) by reputation C) in touch D) value
133Match the verb and the word they collocate: to recognize
A) people’s contact information B) by reputation C) in touch D) a paper
134.Match the verb and the word they collocate: to get
A) one’s ability B) the theory component C) value D) in touch
135. Match the verb and the word they collocate: to improve
A) the theory component B) by reputation C) in touch D) one’s ability
136. Read the paragraph and choose the correct heading.
Anyone can submit a paper, panel session idea, or workshop proposal. The process of
submitting something is rewarding. You should spend some time trying to express your ideas in
a way that others can value, that improves your ability to think and communicate. Even if your
submission isn’t accepted, you will have some benefit.
A) submitting a proposal
B) talking to people
C) workshop environment
D) business cards
137. Read the paragraph and choose the correct heading.
It’s also important to introduce yourself to unknown people correctly at conferences. I’m
not very extroverted, and it has been one of the hardest tasks for me, but introducing myself to
others and making myself meet new people has made the experience of attending conferences
richer, and assisted in developing my career through the new relationships I’ve made.
A) talking to people
B) workshop environment
C) business cards
D) scholars of the field of your interest
138.Read the paragraph and choose the correct heading.
Consists of smaller groups of between 10-30 participants, allows facilitators to deliver the
theory component whilst allowing delegates, to engage in practical exercises. This type of
learning process can be very effective when used over short periods of time for example two to
three days. They create an effective learning opportunity for those participants who learn more
effectively from direct interaction.
A) workshop environment
B) business cards
C) scholars of the field of your interest
D) talking to people
139.Read the paragraph and choose the correct heading.
This may seem old school, but unless everyone has the app where you bump smart
phones and share numbers, it is still the best way to gather people’s contact information. Then,
when you’re back in the office, email and say hello. Mention something about when you met and
suggest how you can work together or stay in touch in the future!
A) submitting a proposal
B) talking to people
C) workshop environment
D) business cards
140.Read the paragraph and choose the correct heading.
When you attend a conference related to your area of expertise, you will get opportunities
to communicate with nationally known experts in your profession-colleagues you recognize by
reputation and through their articles and books. It may be a scary trying to some people to meet
“famous” people. It’s usually best to get an adviser or a colleague to introduce you to others. If
you meet with people you want to listen to or to have a conversation, feel free to move on up to
them and ask questions you are interested in. This may help you to build a strong relationship
bridge between you and other participants
A) talking to people
B) workshop environment
C) business cards
D) scholars of the field of your interest
141. Choose the correct definition of the given word: Hypothesis
A) Make a judgment based on criteria; determine the value of
B) Make clear or plain
C) Something which is probably true, though it cannot be proved
D) Express, concisely, the relevant details
142. Choose the correct definition of the given word: Requisite
A) Necessary
B) Plan, inquire into and draw conclusions about
C) Express, concisely, the relevant details
D) Putting together various elements to make a whole
143. Choose the correct definition of the given word: Clarify
A) Support an argument or conclusion
B) A belief that something is true
C) Plan, inquire into and draw conclusions about
D) Make clear or plain
144. Choose the correct definition of the given word: Incessantly
A) Support an argument or conclusion
B) A belief that something is true
C) Continuously, not stopping
D) Always at the same level
145. Choose the correct definition of the given word: Justify
A) Support an argument or conclusion
B) A belief that something is true
C) Plan, inquire into and draw conclusions about
D) Make clear or plain
146. Choose the correct definition of the given word: Constantly
A) Express, concisely, the relevant details
B) All the time
C) Always at the same level
D) Continuously, not stopping
147. Choose the correct definition of the given word: Investigate
A) Express, concisely, the relevant details
B) Make clear or plain
C) Plan, inquire into and draw conclusions about
D) A belief that something is true
148. Choose the correct definition of the given word: Consistently
A) Always at the same level
B) All the time
C) Continuously, not stopping
D) Make clear or plain
149. Choose the correct definition of the given word: Summarize
A) Plan, inquire into and draw conclusions about
B) Putting together various elements to make a whole
C) Make clear or plain
D) A belief that something is true
150. Choose the correct definition of the given word: Assumption
A) Something which is probably true, though it cannot be proved
B) Express, concisely, the relevant details
C) Make a judgment based on criteria; determine the value of
D)Support an argument or conclusion
151. Choose the correct definition of the given word: Synthesize
A) Express, concisely, the relevant details
B) Putting together various elements to make a whole
C) Make a judgment based on criteria; determine the value of
D)Support an argument or conclusion
152. Choose the correct definition of the given word: Evaluate
A) Something which is probably true, though it cannot be proved
B) Express, concisely, the relevant details
C) Support an argument or conclusion
D) A belief that something is true
153. Find the correct ending of the sentence : Beruni spoke
A) seventy languages
B) in different spheres
C) and understood more than ten languages
D) in 1409 at the age of 15, he started to develop science and education
154. Find the correct ending of the sentence : Farobi was fluent in
A) in different spheres
B) and understood more than ten languages
C) he didn’t t miss a chance to deliver lectures
D) seventy languages
155. Find the correct ending of the sentence : The pursuit of knowledge
A) is a duty of every man and woman
B) he didn’t t miss a chance to deliver lectures
C) seventy languages
D) in different spheres
156. Find the correct ending of the sentence : Ulughbek became a governor
A) and understood more than ten languages
B) in 1409 at the age of 15, he started to develop science and education
C) in different spheres
D) he didn’t t miss a chance to deliver lectures
157. Find the correct ending of the sentence : Even being the leader of the country
A) is a duty of every man and woman
B) he didn’t miss a chance to deliver lectures
C) and understood more than ten languages
D) in 1409 at the age of 15, he started to develop science and education
158. Find the correct ending of the sentence : Scientists of ancient times were very skillful and
knowledgeable
A) in different spheres
B) and understood more than ten languages
C) is a duty of every man and woman
D) seventy languages
159. Choose the correct rule to the given sentence:
--- Imagine being the creator running a huge power company!
A) To follow prepositions and conjunctions (Present and Perfect Participles)
B) To explain the reason for something (Present and Perfect Participle)
C) To talk about actions happening at the same time (Present Particples)
D) To replace some relative clauses (Present and Past Participle)
160. Choose the correct rule to the given sentence:
____By working passionately, scientists investigate the issues of their research.
A) To follow prepositions and conjunctions (Present and Perfect Participles)
B) To explain the reason for something (Present and Perfect Participle)
C) To talk about actions happening at the same time (Present Particples)
D) To replace some relative clauses (Present and Past Participle)
161. Choose the correct rule to the given sentence:
____ Having observed the nature, medieval scientists performed their researches.
A) To talk about actions happening at the same time (Present Particples)
B) To replace some relative clauses (Present and Past Participle)
C) To talk about past actions happening in sequence (Perfect Participle)
D) As an alternative passive form (Past Participle)
162. Choose the correct rule to the given sentence:
____Being able to speak more than five languages, Guljahon works as an interpreter.
A) To explain the reason for something (Present and Perfect Participle)
B) To talk about actions happening at the same time (Present Particples)
C) To replace some relative clauses (Present and Past Participle)
D) To talk about past actions happening in sequence (Perfect Participle)
163. Choose the correct rule to the given sentence:
------Sitting in the lobby by the window, I was watching people running to the bus stop in the
rain.
A) To follow prepositions and conjunctions (Present and Perfect Participles) a
B) To explain the reason for something (Present and Perfect Participle)
C) To talk about actions happening at the same time (Present Particples)
D) To replace some relative clauses (Present and Past Participle)
164. Choose the correct rule to the given sentence:
___ The topic chosen for the experiment will be discussed tomorrow.
A) To talk about actions happening at the same time (Present Particples)
B) To replace some relative clauses (Present and Past Participle)
C) To talk about past actions happening in sequence (Perfect Participle)
D) As an alternative passive form (Past Participle)
165. Choose the correct rule to the given sentence:
-------After developing/having developed my project, I applied to work.
A) To follow prepositions and conjunctions (Present and Perfect Participles)
B) To explain the reason for something (Present and Perfect Participle)
C) To talk about past actions happening in sequence (Perfect Participle)
D) As an alternative passive form (Past Participle)
166. Choose the correct rule to the given sentence:
____Having made to wait, Gavhar was annoyed.
A) To follow prepositions and conjunctions (Present and Perfect Participles)
B) To explain the reason for something (Present and Perfect Participle)
C) To talk about actions happening at the same time (Present Particples)
D) To replace some relative clauses (Present and Past Participle)
167. Choose the correct rule to the given sentence:
____Having seen the horror movie before going to bed, Laura couldn't sleep for a long time.
A) To explain the reason for something (Present and Perfect Participle)
B) To talk about actions happening at the same time (Present Particples)
C) To replace some relative clauses (Present and Past Participle)
D) To talk about past actions happening in sequence (Perfect Participle)
168. Decide which line of the linking words express “cause”
A) because, as a result, on a cause, to be caused
B) one result, so, thus, due to, consequently
C) because, on a cause is, since, to be caused by
D) bring about, therefore, one reason, owing to
169. Decide which line of the linking words express “effect”
A) one result is, reason for, as a consequence, reason, lead to
B) outcomes, explanations, the cause of, bring about, reason for
C) lead to, due to, owing to, consequently, therefore
D) since, for, bring about, result in, reason for as a result
170. Choose the appropriate word to the given definition:
-------to live permanently or for a considerable time (in a place)
A) a specificity
B) to reside
C) to cooperate
D) a factor
171. Choose the appropriate word to the given definition:
-------a quantity or amount considered in relation to or measured against another quantity or
amount
A) a rate
B) to reside
C) a factor
D)a specificity
172. Choose the appropriate word to the given definition:
----- the total value of all goods and services produced domestically by a nation during a year
A) a rate
B) GPR
C) a cooperate
D) a fertilizer
173. Choose the appropriate word to the given definition:
----------a special peculiarity or a feature of a matter or point
A) a factor
B) a rate
C) a specificity
D) ferrous
174. Choose the appropriate word to the given definition:
--------- disclose, divulge this or that information, secret and others
A) to reveal
B) to conduct
C) to reside
D) a factor
175. Choose the appropriate word to the given definition:
--------of or containing iron in the divalent state; designating an iron
A) ferrous
B) a factor
C) a rate
D) a fertilizer
176. Choose the appropriate word to the given definition:
-------- blossoming, developing, progressing, thriving
A) ferrous
B) a rate
C) a specificity
D) prospering
177. Choose the appropriate word to the given definition:
--------- carry out, do;
A) to cooperate
B) to reside
C) to conduct
D) to reveal
178. Choose the appropriate word to the given definition:
------- an element or cause that contributes to a result
A) prospering
B) a factor
C) a rate
D) a fertilizer
179. Choose the appropriate word to the given definition:
----------- any substance, such as manure or a mixture of nitrates, added to soil or water to
increase its productivity
A) ferrous
B) a factor
C) a rate
D) a fertilizer
180. Choose the appropriate word to the given definition:
----------- to work or act together; to engage in economic partnership
A) to conduct
B) to reveal
C) to cooperate
D) to reveal
181. Add necessary prepositions to complete sentences
I can do------ your complaints first thing in the morning.
A) without B) on C) in D) for
182. Add necessary prepositions to complete sentences
That’s a practice that should be done______
A) away with B) without C) of D) about
183. Add necessary prepositions to complete sentences
When he graduated from the university he made -------- his native town.
A) of B) for C) up D) to
184. Choose the appropriate word to the given definition:
---------examine something very carefully in order to discover information
A) Data B) scrutinize C) accuracy D) essential
185. Choose the appropriate word to the given definition:
--------- talk or write about someone or something especially in a few words
A) summery B) scrutinize C) accuracy D) concerning
186. Choose the appropriate word to the given definition:
---------------- pieces of information
A) concerning B) sample C) summary D) data
187. Choose the appropriate word to the given definition:
---------- being exact or correct;
A) accuracy B) scrutinize C) relevant D) data
188. Choose the appropriate word to the given definition:
---------- connected with something happening or being discussed
A) sample B) relevant C) data D) factor
189. Choose the appropriate word to the given definition:
-------- necessary, needed
A) essential B) relevant C) concerning D) accuracy
190. Choose the appropriate word to the given definition:
------------ a factor situation which influences the result of something
A)concerning B) sample C) factor D) data
191. Choose the appropriate word to the given definition:
---------- bring parts together in a single group
A) assemble B) refer C) data D) factor
192. Choose the appropriate word to the given definition:
------------------- an example of a done job or product
A) relevant B) sample C) data D) factor
193. Choose the appropriate word to the given definition:
-------- a short, clear description that gives the main facts or ideas
A) concerning B) sample C) summary D) data
194. Choose the appropriate word to the given definition:
--------- a description of an event or situation
A) assemble B) refer C) data D) factor
195. Choose the appropriate word to the given definition:
--------------- about, of
A) concerning B) sample C) factor D) data
196. Fill in the gap using the appropriate word:
I contacted a company which seemed likely to offer me greater_________, and I was taken on.
A) acquisition B) legislation C) potential D) promotion.
197 Complete the sentence:
Thomas Edison built his lab in … .
A) 1876
B) 1847
C) 1882
D) 1928
198. Complete the sentence:
Thomas Edison was born in … .
A) 1876
B) 1847
C) 1882
D) 1928
199. Complete the sentence:
Thomas Edison invented the lighting bulb in …. .
A) 1876
B) 1847
C) 1882
D) 1928
200. Complete the sentence:
Thomas Edison was awarded with Congress Gold Medal in ….. .
A) 1876
B) 1847
C) 1882
D) 1928
201. Something of value that is given to the winner
a. opportunity
b. risk
c. prize
d. Happen
202. Everything that exists in space
a. Universe
b. instead
c. suddenly
d. View
203. To understand
a. realize
b. respond
c. breathe
d. Excite
204. Something difficult that you have to do
a. Condition
b. sense
c. challenge
d. Divide
205. The liquid in your body
a. spot
b. blood
c. cell
d. Owe
206. item
a path
c. A thing
b. Someone who keeps the law
d. A place to watch a show
207. To break something
a. Identify
b. maybe
c. damage
d. Ocean
208. To stop something from falling down
a. Balance
b. arrange
c. attend
d. Release
209. Goal
a thought about someone or something c. A fight between groups of people
b. something you work toward
d. A small amount of something
210. however
a. The last part
b. rule
c. Part of a tree
d. Despite something
211. We _____ watching a good documentary _____ BBC World now.
a. are / in b. am / on c. are / on d. is / in
212. I _____. Because it’s my happiest day today.
а. jumping
b. jump c. ’m jumping d. jumped
213. Is my English _____ better.
a. gets
b. get
c. getting
d. to get
Choose right definition for the given word.
214. Achieve
a. to think about something
c. To tell someone what to do
b. to break into pieces
d. To get something
215. Angry
a. Happy
c. cruel
b. Low
d. hunt
216. Mention
a. to say
c. To not believe
b. to look at
d. To be happy
217. Solve
a. To guess
c. to look at something
b. To find an answer
d. to not succeed in what you try to do
218. Wave
a. To pass from physical life
c. salt water that surrounds land
b. A raised line of water
d. land in the middle of water
219. Clue
a. hint
c. heavy
b. steps
d. wood
220. Visible
a. From nature
c. easy to see
b. New
d. normal
221. To marry
a. collect
c. prepare
b. wed
d. introduce
222. wealth
a. old
c. money
b. leader
d. season
223. A way of doing something
a. method
b. profit
c. professional
d. attitude
224. Jane’s _____ her friend tonight.
a. Sees
b. seeing
c. see
d. saw
225. something interesting to see
a. sight
c. whole
b. correct
d. crop
226. _____ is hiding behind _____ car?
a. Whose / my
c. Who’s / mine
b. Who / my
d. Whose / mine
227. to eat
a. consume
c. breathe
b. realize
d. observe
228. select
a. to change
c. To keep doing something
b. to choose
d. To fight
229. Benedict and Nina are _____ only salads.
Because vegetarians don’t _____ meat.
e. eat / eat
c. eating / eating
b. eat / eating
d. eating / eat
230. hidden
a. one hundred years
c. level with no curves
b. a nice man
d. not able to be seen
231. island
a. land
c. feelings
b. salt water
d. hard thing
232. appreciate
a. to go away
c. To have fun to show something is special
b. to use little of
d. to know why something is important
233. Find out appropriate definition to the word
ASSUMPTION.
a.
Putting together various elements to make a whole
b.
A believe that something is true
c.
Something which is probably true, though it can’t be proved
d.
Make a judgment based on criteria
234. Match the word and its definition
EVALUATE
a. Make clear or plain
b) Make a judgment based on criteria
c. Support an argument or conclusion d) Express concisely the relevant things
235. Where can we see the inscription: “ The pursuit of knowledge is the duty of every man and
woman”.
a. Ulughbek observatory in Samarkand
b)Ulughbek madrasah in Samarkand
c. Bibikhanum mosque in Samarkand
d) Ulughbek madrasah in Bukhara
236. What does
QUESTIONING mean?
a. To carry out experimentations
b. To hold discussions and demonstrating results
c. To collect data and analyze ideas
d.To defend and justify conclusion
237. Who is considered to be the Father of Creations?
a. Thomas Edison b) Felix Hoffman c) Galileo Galilei d) Alex Osborn
238. Thomas Edison believed that way to success is …….. .
a. Never give up and quit b) Always to try just one more time
c.Love for learning
d) All answers are correct
239. Match the word and its definition CORRELATION
a. A carefully controlled test of a hypothesis
b. Information gathered in an investigation
c. Connection between things
d. A chart that organizes data in rows and columns
240. Match the word and its definition FORGE
a. To make something better
b. To copy something illegally
c. Causing indignation and shock d.To imagine something
241. Shortened form of a speech , article , book, etc… giving only the most important facts.
a. Abstract b) Presentation c) Conclusion d) Viva voce
242. What does PLAGIARISM mean?
a. To make a solemn promise or agreement
b. To take ideas words from someone else’s work and use as own without admitting one
has done so
c. Something written awkwardly , or fast and carelessly
d. To persuade someone to accept one’s ideas
243. Fill in the blank with correct transition word. Rustam adored chocolate very much and he
ate 2 boxes of it every night. ….. , he began to grow too fast.
a. Consequently b) Accordingly c) Meanwhile d) Moreover
244. Give the definition to the observational research.
a. Provides information in the form of words or visual presentation
b. Occurs in laboratories
c. Observes, measures or records what occurs then analyzes
d. Compiles statistical evidence
245. Give the definition to the word SOCIETY
a. Is a group of people living in one area following the same rules.
b. Is a fight between groups of people.
c. is a group of people with the same interests
d. is a science studying humanity
246. Find the synonym to the word EXPATS
a. Animals b) Experiments c) Insects d) Immigrants
247. Choose the definition to the word REVEAL
a. To work or act together to engage in economic partnership
b. To live permanently or for considerable time
c. Disclose, divulge this or that information
d. Blossoming, developing , progressing, thriving
248. Complete the sentence with suitable phrasal verb.
He is always ….. influential people.
a. Making up to b) Doing away with c) Making for d) Making off
249. Find the word with similar meaning to the word LEGALITY
a. Validity b) Reliability c) Poverty
d) Supposition
250. How many types of research do you know?
a. 3
b) 4
c) 2
d) 5
251. Choose the sentence contradicting the others.
a. Practical work is the most significant lessons at higher educational system
b. Conducting regular practical activities help students to intensify their knowledge in
research experience
c. Doing practical work is a basis of positive motivation for learners
d. A good laboratory or practical work can’t be a primary step for students who are
interested in research
252. Choose the right definition to the word GOAL
a. A thought about something or somebody b) Something you work toward
c. A fight between groups of people
d) A small amount of something
253. Complete the sentence.
You’ll need to be …, as you’ll be working on financial budgets.
a. Numerate b) motivate c) talented
d) systematic
254. Recruitment is …….. .
a. Level
b) application c) covering letter d) hiring
255. I joined this company because the career …… is excellent.
a. Turn b) path c) over d) in
256. Our sales manager heads …….. a department of 40 people.
a) up b) off
c) over d) in
257. The Ford Motor Company was ……… in 1903.
a. Based b) founded c) got d) opened
258. If you ……….. to me yesterday , we …….. this article together.
a. Came/shall translate
b) would come /could translate
c.had come / could have translate d) come / having translated
259. The police ……. the kidnapper from escaping by blocking all exits.
a) prevented b) encouraged c) allowed d) avoided
260. The final result of a process , meeting, etc.
a) inside
b) income c) outcome d) outside
261. To tell someone you might cause them harm
a) harmful b) threaten c) danger d) treating
262. A set of rules for behaving correctly.
a) behavioral b) ethics c) ethnic d) etiquette
263. Match the word and its definition HYPOTHESIS
a. A believe that something is true
b. Something which is probably true , though it can’t be proved
c. Plan, inquire into and draw conclusions about
d. Make clear or plain
264. Find out appropriate definition to the word INCESSANTLY
a. Continuously , not stopping b) Always at the same level
c) All the time
d) Necessary
265. Complete the inscription: “ Pursuit of knowledge is …….. “ .
a.Essential for everyone b) Our obligation
c. The duty of every man and woman d) From cradle to the grave
266. What is the key of every investigation?
a. Hypothesizing b) Observation c) Predicting d) Experimenting
267. Who is considered to be the inventor of electric lighting bulb?
a. Elias Howe b) Thomas Edison c) Hans Lippershey d) Charles Babbage
268. When was the Father of Creations awarded with Gold medal?
a. In 1847
b) in 1928 c) in 1882
d ) in 1927
269. Match the word and its definition
DATA TABLE
a. A chart that organizes data in rows and columns
b. Connection between two things
c. Information gathered in an investigation
d. To study something carefully , to look for patterns or trends
270. Who does this saying belong to ? If you can dream it, you can do it.
a. Thomas Edison b) Walt Disney c) Martin Luther King d) Ulughbek
271. Match the word and its definition REFINE
a. Make a web
b) copy something illegally c) make smth. better d) to imagine
smth.
272. Fill in the blank with correct transition word. Katy’ s mother, father and brother are all
vegetarians. ………….., Katy eats meat every day.
a. Surprisingly b) meanwhile c) hence d) consequently
273. Choose the synonym to the word SUBSTITUTE
a. submit
b. condemn
c. replace
d. highlight
274. What is bullying?
a. Persuading someone do something
b. Putting up with some problem
c. Changing one’s mind
d. Intimidating someone especially vulnerable people
275. Fill in the gap with proper phrasal verb.
The superb food at the hotel…. the uncomfortable rooms.
a. Made up for
b. Did away with
c. Did without
d. Made up to
276. Choose the synonym to the word RESIDE
a. Dwell
b) put
c) implement d) elect
277. Complete the sentence with suitable phrasal verb. They …….. without paying.
a. Did out of
b) made for c) did away with d) made off
278. Find the word with similar meaning to the word CARRY ON
a. Conduct
b) take
c) deny d) fetch
279. Choose the main types of Social research
a. Observational and applied
b) qualitative and quantitative
c. individual and basic
d) developmental and basic
280. Choose the sentence which is False
a. You had better not use unofficial style in your research paper
b. It is recommended to use personal pronoun “ I” instead of “we” or passive voice
c. Use past tense for your text in research
d. Follow the logical order of research pa per
281. Complete the sentence. A few days after hitting his arm, he had a large black …… .
a. break
b) cut c) swelling d) bruise
282. The line is bad . Please hang …… and I’ll call you.
a) on b) at c) down d) up
283. We tried to contact you , but we couldn’t get …….. .
a) down b) through c) on d) up
284. An ability to understand something clearly
a) enthusiasm b) insight c) outsight d) inside
285. A document which lists your personal and professional details
a) CV
b) applicant c) application d) retirement
286. Examining something in order to understand it .
a) testing b) realizing c) analysis d) observation
287. Considering something in order to discover how good or bad it is.
a) appreciation b) decision c) accounting d) evaluation
288. They do not ……. cheques in that restaurant.
a) accept
b) agree
c) allow
d) admit
289. How are you getting on ……. new computer?
a) with b) at c) by d) for
290. They are completely ….. up with all the noise in the centre of town.
a) tired b) fed c) sick d) ill
291. Poi rot ______ her if Mrs. Ascher ______ any peculiar letters without a proper signature.
a) had asked, had received
b) asked, received
c) had asked, received
d) asked, had received
292. I thought that Mrs. Fowler ______ us everything.
a) told
b) had told
c) was told
293. But Poi rot said that she ______ more than us.
a) knew
b) was knowing
c) had known
294. The letter ______ just before I ______ back.
a) came, arrived
b) had come, arrived
c) came, had arrived
d) had come, had arrived
295. Miss Higley said that Elizabeth ______ friendly in working hours, but the girls ______
much of her out of them.
a) was, didn’t see
b) had been, hadn’t seen
c) had been, didn’t see
d) was, hadn’t seen
296. She said that Betty ______ anything about her plans and she ______ her in the café that
evening.
a) didn’t say, didn’t see
b) hadn’t said, didn’t see
c) didn’t say, hadn’t seen
d) hadn’t said, hadn’t seen
297. Hardly ______ she ______ these words when a beautiful young lady ______ in the room.
a) did ... say, appeared
b) had ... said, appeared
c) did ... say, had appeared d) had ... said, had appeared
298. I ______ that once he ______ a well-known specialist in his field.
a) knew, had been
b) knew, was
c) had known, had been
d) had known, was
299. He ______ in the house he ______ for himself near the Devon coast.
a) lived, built
b) had lived, built
c) had lived, had built
d) lived, had built
300. Susan _____ her parents the news only after she and Mike ______ married.
a) had told, had got b) had told, got
c) told, had got
d) told, got
301. In summer John usually…tennis once or twice a week.
A) is playing B) does play C) are playing D) plays
302. Dad…always…me about my clothes.
A) -/teases B) is/teasing C) does/tease
D) is/tease
303. My cousin...us on Saturday. He has a day off.
A) visits B) are visit C) is visiting
D) does visit
304. Where are you going to stay when you…in London?
A) have B) are
C) will be D) does
305. We…to the beach now.
A) goes B) are going C) is going D) go
306. You can't see Tom now: he… a bath.
A) are having B) is having C) has D) does having
307. The coach...at 6 this evening.
A) will leave B) leave C) is leaving D) leaves
308. Listen! …you…something?
A) are/hearing B) is/hearing C) does/hear D) do/hear
309. Don't rush me. I... as fast as I can.
A) works B) am working C) does work D) will work
310. Why… you …so fast today?
A) are/walking B) do/walk C) are/walk D) have/walk
311. He…four cars, all of them Rolls-Royces.
A) is having B) had C) has D) will have
312. The last train… at midnight.
A) is leaving B) leave C) leaves D) are leaving
313 '…Stephen speak French?' 'No, '
A) is
B) has
C) does
D) do
314. Angela has just started evening classes. She…German.
A) learns B) learning C) is learning D) does learn
315 '...you doing your homework now?' 'Yes, I am
A) do
B) are C) is
D) will
316. Ken is still ill but he --- better slowly.
A) gets B) will get C) is getting D) does get
317. When was the English language brought to the American continent?
a) 1607 b) 1605 c) 1677 d) 1615
318. How many people speak English as their mother tongue?
a) 300 mln b) 400mln c)100mln d) 500mln
319. How many has the United Kingdom been official name of the British Kingdom?
a) 1932 b) 1835 c) 1922 d) 1920
320. What does “Albion” mean?
a) Black b)white c) precious d) heart
321. How is the Flag of Britain called?
a)St.George b) St.Andrew c) Great Britain d)Union Jack
322. When was the anthem of Britain written?
a) 17 century b) 16 century c) 18 century d) 15 century
323. Which is the longest river in England?
a) Thames b) Mersey c) Severn d) Clyde
324. Where is the capital of England?
a) London b)Cardiff c)Wales d) Belfast
325. Who makes the law of Great Britain?
a) Queen b) King c) Parliament d) Monarch
326. How many political parties are there in Britain?
a)4 b) 3 c) 2 d) 5
327.Which part of London is famous for shopping and entertainment?
a) East End b ) West End c) North d) South
328. Fill the gaps. He succesded in …. Doing activities in English.
a) on b) in c) from d) to
329.When you go abroad, make sure you take enough foreign …. With you.
a) cost b) fees c) passport d) currency
330.His weekly …. From the factory were hardly enough to buy food.
a) cash b) wage c) coins d) money
331.The Government is trying very hard to …. AIDS from speaking.
a) avoid b) stop c) cure d) prevent
332. When was the proclamation of independence of the Republic of Uzbekistan?
a) 1 September 1991 B) 31 august 1991 c)
333. Janet got married to Pedro last Saturday and we went to the … which was wonderful.
a) wedding b)n marriage c) reception d) ceremony
334. Where is the square Mile situated?
a) Paris b) London c) Belfast d) Washington
335. Which is the highest mountain in Britain?
a) Ben Nevis b) Highlands c) Severn d) Thames
336. How many islands are there in Great Britain?
a) 500 b) 1000 c) 5000 d) 300
337. What is the synonym of “famous” ?
a) known b) sincere c) outstanding d)good
338. He went to work …. He felt unwell.
a) despite b) in spite of c) except d) although
339. The book is …. the table.
a) on b) in c) to d) from
340. They …. at the reception so far.
a) has been b) have been c) were d) are
341. When was the Kukaldosh madrasah built?
a) 17 century b) 16 century c) 15 century d) 12 century
342. What is the synonym of “chance”?
a) opportunity b) break c) ability d) feeling
343. New York is …. expensive than I had expected.
a) most b) little c) more d) full
344. In summer I like … in the river.
a) swim b) to swim c) swimming d) swam
345 If I had a lot of money, I … travel around the world.
a) was b) would c) could d) should
346. Yesterday a group of students ….. out of the countryside.
a) have gone b) went c) were d) had gone
347. Who invented the first programmed computer?
a) Aiken 1939 b) Pascal 1976 c) Lebnitz 1943d) Napier 1935
348.Which is the longest river in England?
a) Thames b) Mersey c) Severn d) Clyde
349. Where is the capital of England?
a) London b)Cardiff c)Wales d) Belfast
350. Who makes the law of Great Britain?
a) Queen b) King c) Parliament d) Monarch
351. How many political parties are there in Britain?
a)4 b) 3 c) 2 d) 5
352. Which part of London is famous for shopping and entertainment?
a) East End b ) West End c) North d) South
353 Fill the gaps. He succesded in …. Doing activities in English.
a) on b) in c) from d) to
354.When you go abroad, make sure you take enough foreign …. With you.
a) cost b) fees c) passport d) currency
355. His weekly …. From the factory were hardly enough to buy food.
a) cash b) wage c) coins d) money
356. The Government is trying very hard to …. AIDS from speaking.
a) avoid b) stop c) cure d) prevent
357. When was the proclamation of independence of the Republic of Uzbekistan?
a) 1 september 1991 B) 31 august 1991 c)
358. Janet got married to Pedro last Saturday and we went to the … which was wonderful.
a) wedding b)n marriage c) reception d) ceremony
359. Where is the square Mile situated?
a) Paris b) London c) Belfast d) Washington
360. Which is the highest mountain in Britain?
a) Ben Nevis b) Highlands c) Severn d) Thames
361.Whose work resulted the first theoretical advance in computer design from?
a) John von Neumann b) Pascal c)Lebnitz
362. What is the synonym of “famous” ?
a) known b) sincere c) outstanding d)good
363. How many types are there electronic computers?
a) 2 b) 3 c) 4 d) 5
364. The book is …. the table.
a) to b) in c) on d) from
365. They …. at the reception so far.
a) has been b) have been c) were d) are
366. When were the first computers appeared?
a) 1950 b)1945 c) 1965 d) 1955
367. What is the synonym of “chance”?
a) break b) opportunity c) ability d) feeling
368. New York is …. expensive than I had expected.
a) most b) little c) more d) full
369. In summer I like … in the river.
a) swim b) to swim c) swiiming d) swam
370. If I had a lot of money, I … travel around the world.
a) was b) would c) could d) should
371. Yesterday a group of students ….. out of the countryside.
a) have gone b) went c) were d) had gone
372. She…a school-girl. She…to school in the afternoon.
A) does/go B) is/go C) is/goes D) has/goes
373. I wonder why but He…always…with his friend.
A) -/argues B) does/arguing C) is/argue D) is/arguing
374. I...a special meal tonight. But usually I don’t make special meal.
A) makes B) make C) am making D) will make
375. I'll give you my address when I…somewhere to live.
A) finds B) will find C) is finding D) find
376. I…lunch with my mother tomorrow.
A) have B) am having C) is having D) had
377. …anybody… to the radio or can I turn it off?
A) is/listening B) does/listen
C) do/listen D) are/listening
378. The concert...at 7 next Friday.
A) will start B) is starting C) starts D) are start
379. …you …that man over there?
A) are/seeing B) do/sees C) do/see D) are/see
380. I… of selling my car. Would you be interested in buying it?
A) think B) am thinking C) am think D) will think
381. A: …you…today?
B: I usually…on Fridays but I've got the day off.
A) do/work/work
B) will/work/work
C) are/working/work
D) do/works/works
382. We usually grow vegetables in our garden but this year we … any.
A) will not grow
B) does not grow
C) are not growing
D) doesn’t grow
383. The world… . Things never stay the same.
A) is changing B) changes
C) will change D) does change
384. The rivers…in winter.
A) freeze B) freezes C) is freezing
D) will freeze
385. She… a solicitor about her aunt's will.
A) will see B) sees
C) saw
D) is seeing
386 '…8usan working this week?' 'No, she's on holiday.'
A) is B) do
C) does
D) are
387. …John … to the radio at the moment?
A) does/listen B) is/listen C) will/listen D) is/listening
388 '…the teachers like your work?' 'Yes, '
A) does
B) do
C) has
D) are
389. Jane … fond of sports. She…her morning exercises every day.
A) is/does B) has/is C) is/has D) does/does
390. You don’t believe it. He…always…people small presents.
A) are/give B) does/give C) -/gives D) is/giving
391 …they...on Friday?
A) are/leave B) are/leaving
C) do/leave D) do/leaving
392. You must come and see us when you…in London again.
A) will be B) does C) do D) are
393. …your parents sitting in the garden now?
A) is B) are C) does D) do
394. Why …you… at me like that? What's the matter?
A) do/look B) does/look C) are/looking D) is/looking
395. My working day…at seven o'clock.
A) will begin B) is beginning C) begins D) begin
396. …you…what I mean?
A) do/ understand
B) are/ understanding
C) will/ understand
D) do/ understanding
397. I…you should sell your car. You don’t use it very often.
A) am thinking B) thinks C) will think D) think
398. The cost of living… . Every year things are more expensive.
A) grows B) is growing C) will grow D) grow
399 Rice…in cold climates.
A) isn’t growing B) doesn’t grow C) grow D) will grow
400 '…you understand the lessons?' 'No, '
A) is B) are C) do D) have
401 'You…hard today.' 'Yes, I have a lot to do.
A) are working B) work C) will work D) works
402 '... it raining outside?' 'No, it is not
A) does
B) has
C) will
D) is
403. ... the children playing outside?' 'Yes, they are
A) has B) does C) is D) are
1.
A
29.
C
2.
C
30.
D
3.
B
31.
A
4.
B
32
C
5.
A
33
B
6.
B
34
B
7.
C
35
C
8.
A
36
A
9.
A
37
A
10.
A
38
C
11.
C
39
B
12.
B
40
B
13.
C
41
B
14.
B
42
A
15.
B
43
A
16.
C
44
D
17.
B
45
D
18.
B
46
A
19.
C
47
D
20.
B
48
A
21.
B
49
C
22.
C
50
B
23.
B
51
D
24.
C
52
C
25.
D
53
A
26.
D
54
B
27.
B
55
C
28.
a
56
b
57
D
82
B
58
B
83
B
59
C
84
A
60
C
85
d
61
C
86
D
62
A
87
A
63
B
88
B
64
C
89
B
65
D
90
C
66
A
91
D
67
B
92
C
68
B
93
B
69
C
94
C
70
B
95
A
71
D
96
D
72
C
97
B
74
D
98
A
75
A
99
B
76
B
100
B
77
A
78
D
79
A
80
B
81
C
Скачать