Загрузил geyzerskiy

27 стр -british-royal-family

Реклама
Breaking News English.com
Ready-to-Use English Lessons by Sean Banville
“1,000 IDEAS & ACTIVITIES
FOR LANGUAGE TEACHERS”
Thousands more free lessons
from Sean's other websites
breakingnewsenglish.com/book.html
www.freeeslmaterials.com/sean_banville_lessons.html
Level 3 -
12th January, 2020
Prince Harry to leave UK to live in Canada
FREE online quizzes, mp3 listening and more for this lesson here:
https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
Contents
The Article
2
Discussion (Student-Created Qs)
15
Warm-Ups
3
Language Work (Cloze)
16
Vocabulary
4
Spelling
17
Before Reading / Listening
5
Put The Text Back Together
18
Gap Fill
6
Put The Words In The Right Order
19
Match The Sentences And Listen
7
Circle The Correct Word
20
Listening Gap Fill
8
Insert The Vowels (a, e, i, o, u)
21
Comprehension Questions
9
Punctuate The Text And Add Capitals
22
Multiple Choice - Quiz
10
Put A Slash ( / ) Where The Spaces Are
23
Role Play
11
Free Writing
24
After Reading / Listening
12
Academic Writing
25
Student Survey
13
Homework
26
Discussion (20 Questions)
14
Answers
27
Please try Levels 0, 1 and 2 (they are easier).
Twitter
twitter.com/SeanBanville
Facebook
www.facebook.com/pages/BreakingNewsEnglish/155625444452176
THE ARTICLE
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
The British royal family is in shock. Queen Elizabeth's grandson Prince
Harry has decided to leave the UK and walk away from the royal family.
Harry and his wife Meghan will move to Canada. They both want a new
life away from the paparazzi in the UK. Prince Harry's mother, Diana,
Princess of Wales, died because paparazzi photographers chased the car
she was in. Harry does not want journalists to affect the life of his wife
and baby son. Harry told the world about his decision on social media. He
wrote on Instagram: "We intend to step back as 'senior' members of the
Royal Family." He added that living in Canada would provide his family,
"with the space to focus on the next chapter".
The UK media reported that the Queen was not happy with Prince Harry's
decision. The Queen, Harry's father Prince Charles and brother Prince
William talked to Harry about his future. Reporters said Charles might cut
the money he gives to his son. Harry and Meghan have official titles as
members of the royal family - they are the Duke and Duchess of Sussex.
If they leave the UK, they may lose those titles. Reporters say they hope
to make money from their fame. The opinion of people in the UK is
divided. Some say Harry is a traitor; others support Harry and say the
media was racist towards Meghan. London's waxworks museum Madame
Tussauds has removed Meghan and Harry from its royal family display.
Sources:
https://edition.cnn.com/2020/01/09/uk/prince-harry-queen-announcement-gbr-intl/index.html
https://www.theguardian.com/uk-news/2020/jan/09/prince-harry-meghan-decision
https://metro.co.uk/2020/01/09/meghan-flies-back-canada-archie-staying-nanny-12033794
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
2
WARM-UPS
1. ROYAL FAMILIES:
Students walk around the class and talk to other students
about royal families. Change partners often and share your findings.
2. CHAT:
In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will
the article say about them? What can you say about these words and your life?
British / royal family / shock / new life / paparazzi / journalists / decision / focus /
media / money / official / future / title / fame / opinion / racist / museum / display
Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.
3. ROYALTY:
Students A strongly believe royalty is a great thing; Students B
strongly believe it isn't. Change partners again and talk about your conversations.
4. PRINCE:
What are the good and bad things about being a prince? Complete this
table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.
Good Things
Bad Things
Privacy
Duties
Hobbies
Shopping
Friends
Food
5. SHOCK:
Spend one minute writing down all of the different words you associate
with the word "shock". Share your words with your partner(s) and talk about them.
Together, put the words into different categories.
6. MOVE:
Rank these with your partner. Put the best place to move to at the top.
Change partners often and share your rankings.
• Canada
• Italy
• Japan
• Kenya
• Tahiti
• New Zealand
• Bhutan
• Finland
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
3
VOCABULARY MATCHING
Paragraph 1
1.
shock
a.
Followed someone to get them.
2.
paparazzi
b.
A sudden upsetting or surprising event or
experience.
3.
chased
c.
Have an effect on; make a difference to.
4.
affect
d.
Plan to do something.
5.
intend
e.
Photographers who follow celebrities to get
photographs of them.
6.
chapter
f.
Put your time, energy and thoughts into
something.
7.
focus
g.
A period of time in a person's life or a
country's history, etc.
Paragraph 2
8.
media
h.
Something people made up their mind to
do.
9.
decision
i.
Being known or talked about by many
people.
10.
official
j.
The main means of mass communication
(broadcasting, publishing, and the Internet)
regarded collectively.
11.
title
k.
About a position with duties, actions, and
responsibilities.
12.
fame
l.
A person who betrays or does something
really, really bad to a friend or country.
13.
traitor
m.
A name that describes someone's position
or job.
14.
racist
n.
A person who shows or feels negative
feelings against people who are a different
colour to them.
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
4
BEFORE READING / LISTENING
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if
a-h below are true (T) or false (F).
a. The UK's Prince Harry said he would walk to Canada from the UK.
b. Harry and Meghan want to get away from the media in the UK.
c.
Prince Harry told the world about his move on Twitter.
T/F
T/F
T/F
d. Harry said he would write another chapter of the book he's writing.
e. The British Queen is very happy that Harry is going to Canada.
f.
Prince Harry's father may give him less money from now.
g. Most people in Britain are happy for Harry.
T/F
T/F
T/F
h. A London waxworks museum removed its figure of Prince Harry.
2. SYNONYM MATCH:
T/F
T/F
(The words in bold are from the news article.)
1.
shock
a.
plan
2.
chased
b.
exhibition
3.
affect
c.
stage
4.
intend
d.
forms of address
5.
chapter
e.
pleased
6.
happy
f.
upset
7.
titles
g.
celebrity
8.
fame
h.
betrayer
9.
traitor
i.
pursued
j.
change
10. display
3. PHRASE MATCH:
(Sometimes more than one choice is possible.)
1.
The British royal family is
a.
is divided
2.
leave the UK and walk
b.
in shock
3.
They both want a new life away
c.
its royal family display
4.
We intend to step back
d.
the royal family
5.
the space to focus on
e.
as 'senior' members
6.
official
f.
away from the royal family
7.
members of
g.
towards Meghan
8.
The opinion of people in the UK
h.
titles
9.
the media was racist
i.
the next chapter
j.
from the paparazzi
10. removed Meghan and Harry from
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
5
GAP FILL
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
The British royal family is in
grandson
(2)
Prince
Harry
(1)
has
____________. Queen Elizabeth's
paparazzi
decided
decision
to
leave
the
UK
and
____________ away from the royal family. Harry and his wife
Meghan will move to Canada. They both want a new life away
from the
(3)
____________ in the UK. Prince Harry's mother,
Diana, Princess of Wales, died because paparazzi photographers
____________ the car she was in. Harry does not want
(4)
journalists to
(5)
____________ the life of his wife and baby son.
Harry told the world about his
(6)
____________ on social media.
He wrote on Instagram: "We intend to
(7)
____________ back as
shock
focus
chased
step
walk
affect
'senior' members of the Royal Family." He added that living in
Canada
(8)
would
provide
his
family,
"with
the
space
to
____________ on the next chapter".
The UK media reported that the Queen was not happy with Prince
members
Harry's
divided
(9)
____________. The Queen, Harry's father Prince
Charles and brother Prince William talked to Harry about his
future. Reporters said Charles might
(10)
____________ the
money he gives to his son. Harry and Meghan have official titles as
(11)
____________ of the royal family - they are the Duke and
Duchess of Sussex. If they leave the UK, they may lose those
(12)
____________. Reporters say they hope to make money from
their
(14)
(13)
____________. The opinion of people in the UK is
____________. Some say Harry is a traitor; others support
Harry and say the media was
(15)
decision
titles
display
cut
racist
fame
____________ towards Meghan.
London's waxworks museum Madame Tussauds has removed
Meghan and Harry from its royal family
(16)
____________.
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
6
LISTENING –
Guess the answers. Listen to check.
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
1) The British royal family ______
a. is in stock
b. is in shock
c. is in smock
d. is in sock
2) Queen Elizabeth's grandson Prince Harry has decided to leave the UK ______
a. and walk up
b. and walk away
c. and walk down
d. and walk on
3) They both want a new life away ______
a. from the papal lazy
b. from the paparazzi
c. from the papa lazy
d. from the pap a Rasta
4) We intend to step back ______ members
a. as 'senior'
b. was 'senior'
c. has 'senior'
d. that's 'senior'
5) provide his family, "with the space to focus on ______"
a. the next chapter
b. the next chipper
c. the next chopper
d. the next chap her
6) The UK media reported that the Queen was not happy with ______
a. Prince Harry's decider
b. Prince Harry's derision
c. Prince Harry's diss icon
d. Prince Harry's decision
7) Harry's father Prince Charles and brother Prince William talked to Harry ______
a. about his few char
b. about his phew chart
c. about his future
d. about his foo tar
8) Charles might cut the money he gives to his son. Harry and Meghan ______
a. have officially titles
b. have official titles
c. have official title
d. have officially title
9) Reporters say they hope to make money ______
a. from their framed
b. from their famous
c. from their fame
d. from their frame
10) others support Harry and say the ______
a. media was racist
b. media was racism
c. media was racial
d. media was ray cyst
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
7
LISTENING – Listen and fill in the gaps
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
The British royal family
grandson Prince Harry has
(1)
(2)
___________________. Queen Elizabeth's
___________________ the UK and walk away
from the royal family. Harry and his wife Meghan will move to Canada. They
both want a
Harry's
(3)
___________________ from the paparazzi in the UK. Prince
mother,
photographers
(4)
Diana,
Princess
of
Wales,
died
because
paparazzi
___________________ she was in. Harry does not want
journalists to affect the life of his wife and baby son. Harry told the world
about
(5)
___________________ social media. He wrote on Instagram: "We
intend to step back as 'senior' members of the Royal Family." He added that
living
(6)
in
Canada
would
provide
his
family,
"with
the
___________________ on the next chapter".
The UK media reported that the Queen was
(7)
___________________
Prince Harry's decision. The Queen, Harry's father Prince Charles and brother
Prince William talked to Harry
(8)
___________________. Reporters said
Charles might cut the money he gives to his son. Harry and Meghan have
(9)
___________________ members of the royal family - they are the Duke
and
(10)
Duchess
of
Sussex.
If
they
leave
the
UK,
they
may
___________________. Reporters say they hope to make money from
their fame. The opinion of people in the UK is divided. Some say Harry is a
traitor; others support Harry and say the
(11)
___________________
towards Meghan. London's waxworks museum Madame Tussauds has
removed Meghan and Harry from its
(12)
___________________.
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
8
COMPREHENSION QUESTIONS
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
1. How does Britain's royal family feel right now?
2. What does Harry want to get away from?
3. What website did Harry use to tell the world he was moving?
4. What are Harry and Meghan stepping back as?
5. What does Harry want to focus on in Canada?
6. What might Prince Charles give Harry less of?
7. What is Prince Harry's official title?
8. What did the article say Harry hoped to make from his fame?
9. Who did Harry say was racist towards Meghan?
10. What did a London museum remove from its display?
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
9
MULTIPLE CHOICE - QUIZ
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
1) How does Britain's royal family
feel right now?
a) happy
b) shocked
c) angry
d) OK
6) What might Prince Charles give
Harry less of?
a) land
b) time
c) money
d) advice
2) What does Harry want to get
away from?
a) everything
b) high taxes
c) London traffic
d) the paparazzi
7) What is Prince Harry's official title?
a) the Duke of Suffolk
b) the Duke of Wessex
c) the Duke of Essex
d) the Duke of Sussex
3) What website did Harry use to tell
the world he was moving?
a) Instagram
b) Twitter
c) Facebook
d) his personal website
4) What are Harry and Meghan
stepping back as?
a) dukes and duchesses
b) ambassadors
c) senior members of the royal
family
d) a married couple
5) What does Harry want to focus on
in Canada?
a) writing
b) the next chapter
c) hiking
d) charities
8) What did the article say Harry
hoped to make from his fame?
a) money
b) a company
c) a website
d) a difference
9) Who did Harry say was racist
towards Meghan?
a) the media
b) a friend
c) a servant
d) a truck driver
10) What did a London museum
remove from its display?
a) a large painting of Harry
b) Harry and Meghan
c) photos of Harry
d) Harry's army uniform
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
10
ROLE PLAY
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
Role A – Canada
You think Canada is the best place to move to. Tell the others
three reasons why. Tell them what is wrong with their places.
Also, tell the others which is the worst of these (and why):
Tahiti, Finland or Japan.
Role B – Tahiti
You think Tahiti is the best place to move to. Tell the others
three reasons why. Tell them what is wrong with their places.
Also, tell the others which is the worst of these (and why):
Canada, Finland or Japan.
Role C – Finland
You think Finland is the best place to move to. Tell the others
three reasons why. Tell them what is wrong with their places.
Also, tell the others which is the worst of these (and why):
Tahiti, Canada or Japan.
Role D – Japan
You think Japan is the best place to move to. Tell the others
three reasons why. Tell them what is wrong with their places.
Also, tell the others which is the worst of these (and why):
Tahiti, Finland or Canada.
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
11
AFTER READING / LISTENING
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates,
other meanings, information, synonyms … for the words 'royal' and 'family'.
royal
family
Share your findings with your partners.
Make questions using the words you found.
Ask your partner / group your questions.
•
•
•
2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down
some questions you would like to ask the class about the text.
Share your questions with other classmates / groups.
Ask your partner / group your questions.
•
•
3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise.
Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new,
interesting, worth learning…?
4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups,
pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.
5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try
to recall how they were used in the text:
•
•
•
•
•
•
shock
wife
died
affect
step
next
•
•
•
•
•
•
happy
brother
official
lose
racist
display
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
12
ROYAL FAMILIES SURVEY
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
Write five GOOD questions about royal families in the table. Do this in pairs. Each
student must write the questions on his / her own paper.
When you have finished, interview other students. Write down their answers.
STUDENT 1
STUDENT 2
STUDENT 3
_____________
_____________
_____________
Q.1.
Q.2.
Q.3.
Q.4.
Q.5.
•
Now return to your original partner and share and talk about what you found
out. Change partners often.
•
Make mini-presentations to other groups on your findings.
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
13
ROYAL FAMILIES DISCUSSION
STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)
1.
What did you think when you read the headline?
2.
What images are in your mind when you hear the word 'royal'?
3.
What do you think of Britain's royal family?
4.
What do you think of Prince Harry?
5.
Why does Harry want to move to Canada?
6.
What do you know about Prince Harry's mother?
7.
How much of a role model is Harry for putting his family first?
8.
What do you think being a prince is like?
9.
What do you think 'the next chapter' of Harry's life is?
10. What advice do you have for Harry?
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
Thousands more free lessons at breakingnewsenglish.com
----------------------------------------------------------------------------ROYAL FAMILIES DISCUSSION
STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)
11. Did you like reading this article? Why/not?
12. What do you think of when you hear the word 'family'?
13. What do you think about what you read?
14. What do you think about royal families?
15. Why is the British Queen unhappy with Harry's decision?
16. What will Prince Harry now do for money?
17. Why do some people think Harry is a traitor?
18. What kind of life will Harry and Meghan have in Canada?
19. What advice do you have for Meghan?
20. What questions would you like to ask Prince Harry?
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
14
DISCUSSION (Write your own questions)
STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)
1.
________________________________________________________
2.
________________________________________________________
3.
________________________________________________________
4.
________________________________________________________
5.
________________________________________________________
6.
________________________________________________________
Copyright © breakingnewsenglish.com 2020
----------------------------------------------------------------------------DISCUSSION (Write your own questions)
STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)
1.
________________________________________________________
2.
________________________________________________________
3.
________________________________________________________
4.
________________________________________________________
5.
________________________________________________________
6.
________________________________________________________
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
15
LANGUAGE - CLOZE
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
The British royal family is
(1)
____ shock. Queen Elizabeth's grandson Prince Harry
has decided to leave the UK and
(2)
____ away from the royal family. Harry and his
wife Meghan will move to Canada. They both want a new life away from the
paparazzi in the UK. Prince Harry's mother, Diana, Princess of Wales, died because
paparazzi photographers
(3)
____ the car she was in. Harry does not want
journalists to affect the life of his wife and baby son. Harry told the world about his
(4)
____ on social media. He wrote on Instagram: "We intend to step back
(5)
____
'senior' members of the Royal Family." He added that living in Canada would
provide his family, "with the space to focus
(6)
____ the next chapter".
The UK media reported that the Queen was not happy with Prince Harry's decision.
The Queen, Harry's father Prince Charles and brother Prince William
Harry about his future. Reporters said Charles might
(8)
(7)
____ to
____ the money he gives to
his son. Harry and Meghan have official titles as members of the royal family - they
are the Duke and Duchess of Sussex. If they
(9)
____ the UK, they may lose those
titles. Reporters say they hope to make money from their
people in the UK is
(11)
say the media was
(10)
____. The opinion of
____. Some say Harry is a traitor; others support Harry and
(12)
____ towards Meghan. London's waxworks museum
Madame Tussauds has removed Meghan and Harry from its royal family display.
Put the correct words from the table below in the above article.
1.
(a)
on
(b)
at
(c)
in
(d)
of
2.
(a)
walk
(b)
jog
(c)
crawl
(d)
hop
3.
(a)
chased
(b)
chases
(c)
chasing
(d)
chase
4.
(a)
decision
(b)
decide
(c)
decides
(d)
decider
5.
(a)
was
(b)
as
(c)
is
(d)
has
6.
(a)
of
(b)
at
(c)
by
(d)
on
7.
(a)
scolded
(b)
whispered
(c)
talked
(d)
whistled
8.
(a)
burn
(b)
fold
(c)
make
(d)
cut
9.
(a)
leave
(b)
live
(c)
leaving
(d)
leaves
10.
(a)
fame
(b)
famous
(c)
famed
(d)
famously
11.
(a)
multiplied
(b)
divided
(c)
subtracted
(d)
added
12.
(a)
race
(b)
racial
(c)
racist
(d)
racism
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
16
SPELLING
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
Paragraph 1
1. The British royal family is in kscoh
2. away from the zpziaarap
3. aftcfe the life of his wife
4. We etnidn to step back
5. rovdpei his family with the space to focus
6. the next tapchre
Paragraph 2
7. Prince Harry's oeidsnci
8. Harry and Meghan have lfociiaf titles
9. Some say Harry is a rratoti
10. the media was rcatis towards Meghan
11. London's waxworks musmue
12. its royal family dsyplia
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
17
PUT THE TEXT BACK TOGETHER
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
Number these lines in the correct order.
(
)
because paparazzi photographers chased the car she was in. Harry
does not want journalists to affect the life of his
(
)
to leave the UK and walk away from the royal family. Harry and his
wife Meghan will move
(
)
to Canada. They both want a new life away from the paparazzi in
the UK. Prince Harry's mother, Diana, Princess of Wales, died
(
)
wife and baby son. Harry told the world about his decision on social
media. He wrote on Instagram: "We intend to step
(
)
Duchess of Sussex. If they leave the UK, they may lose those titles.
Reporters say they hope to make
(
)
money from their fame. The opinion of people in the UK is divided.
Some say Harry is a
(
)
museum Madame Tussauds has removed Meghan and Harry from
its royal family display.
(
)
the money he gives to his son. Harry and Meghan have official titles
as members of the royal family - they are the Duke and
(
)
provide his family, "with the space to focus on the next chapter".
( 1 )
The British royal family is in shock. Queen Elizabeth's grandson
Prince Harry has decided
(
)
The UK media reported that the Queen was not happy with Prince
Harry's decision. The Queen, Harry's father
(
)
back as 'senior' members of the Royal Family." He added that living
in Canada would
(
)
Prince Charles and brother Prince William talked to Harry about his
future. Reporters said Charles might cut
(
)
traitor; others support Harry and say the media was racist towards
Meghan. London's waxworks
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
18
PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
1.
decided
Prince
2.
want
paparazzi
3.
world
4.
members
5.
the
6.
Harry's
7.
he
8.
the
9.
divided
a
his
Harry
.
Cut
royal
10. towards
.
The
UK
from
back
space
not
.
the
about
to
focus
the
Harry
to
decision
.
to
family
.
Official
is
people
the
life
.
intend
money
of
.
to
the
the
step
on
The
happy
was
his
Queen
gives
members
opinion
Meghan
They
senior
.
with
has
told
chapter
.
media
away
as
son
UK
leave
decision
We
next
.
of
racist
as
titles
The
say
People
was
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
19
CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
The British royal family is on / in shock. Queen Elizabeth's grandson Prince
Harry has decided to leave the UK and walk away / about from the royal
family. Harry and his wife Meghan will movement / move to Canada. They
both want a new life away to / from the paparazzi in the UK. Prince Harry's
mother, Diana, Princess of Wales, died because paparazzi photographers
chased / chasing the car she was in. Harry does not want journalists to
effect / affect the life of his wife and baby son. Harry told the world about
his decision in / on social media. He wrote on Instagram: "We intend to walk
/ step back as 'senior' members of the Royal Family." He added that living /
live in Canada would provide his family, "with the space to focus on the next
chapter / paragraph".
The UK media reported that the Queen was not happiness / happy with
Prince Harry's decision. The Queen, Harry's father Prince Charles and brother
Prince William talked to Harry about his / that future. Reporters said Charles
might cut / burn the money he gives to his son. Harry and Meghan have
official / office titles as members of the royal family - they are the Duke and
Duchess of Sussex. If they leave / live the UK, they may lose those titles.
Reporters say they hope to do / make money from their fame / famous. The
opinion of people in the UK is division / divided. Some say Harry is a traitor;
others support Harry and say the media was racist for / towards Meghan.
London's waxworks museum Madame Tussauds has removed Meghan and
Harry from its royal family display / reveal.
Talk about the connection between each pair of words in italics, and
why the correct word is correct.
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
20
INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
T h_
E
B r_t_s h
l_z_b_t
h
d_c_d_d
h_
'
w_l l
,
g
r_n
l__ v_
m_v_
t_
d__ d
c_r
C_n_d_.
d_c_s__ n
_n
w_t h
T h_
_n
t h_
C_n_d_
t h_
s p_c_
m_d__
h_p p y
h_
Q___n ,
b r_t h_r
h_s
f_t_r_.
t h_
m_n_y
h_n
h_
r_y_l
_f
f_m_l y
S_s s_x .
l_s_
t h_s_
m_k_
I f
t h_y
t_t l_s .
m_n_y
p__ p l_ _n
t h_y
t h_
_s
_
t r__ t_r ;
h_
m_d__
s
w_x w_r k s
r_m_v_d
f_m_l y
w_s
H_
n_t
b_c k
_n
_s
_r_
h_s
t h_t
t h_
H_r r y ' s
t_l k_d
Q___n
H_r r y
H_r r y
f_m_.
d_v_d_d .
t h_
t_
T h_ _p_n__ n
_f
s_y
r_c_s t
t_w_r d s
M_g h_n .
H_r r y
m_y
h_p_
H_r r y
_n d
_f
t h_y
s_p p_r t
M_g h_n
_n d
T_s s__
f r_m
H_r r y
s_y
t
L_n d_n '
d s
_t s
h_s
r_y_l
d_s p l_y .
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
c_t
M_g
t h_y
S_m_
M_d_m_
_b__ t
D_c h_s s
U K ,
s_y
_n d
_n d
D_k_ _n d
t h_
T
m_g h t
m_m b_r s
t h_
"
w_s
C h_r l_s
t_
s_n .
t h_t
c h_p t_r " .
C h_r l_s
l__ v_
I n s t_g
d_c_s__ n .
P r_n c_
_s
t
f_m_l y ,
n_x t
h_s
m
j__
' s_n__ r '
_t h_r s
m_s__
w_n t
H_ _d d_d
t h_
s__ d
_s
W_l_s
c h_s_d
w r_t_ _n
p r_v_d_
t h__ r
U K
_f
h_s
R_p_r t_r s
f r_m
P r_n
_b__
t_t l_s
-
U K .
n_w
w_r l d
W_l l__ m
h_v_ _f f_c__ l
d__ s
f_t h_r
t_
_
t h_
P r_n c_
g_v_s
M_g h_n
w_n t
t h_
F_m_l y . "
R_p_r t_r s
w_f_
t
b_b
f_c_s
H_r r y ' s
P r_n c_
h_s
f r_m
w_f_ _n d
r_p_r t_d
w_t h
_w_y
h_s
h_s
w__ l d
t_
y
p h_t_g r_p h_r s
s t_p
R_y_l
r
P r_n c_s s
m_d__ .
t_
Q___n
l_f_ _f
t_l d
s_c__ l
_f
U K
n_t
t h_
H_r
b_t h
H_r r y
" W_ _n t_n d
m_m b_r s
c_
w_l k
D__ n_,
_n .
H_r r y
s h_c k .
p_p_r_z z_ _n
s h_
s_n .
r_n
_n d
p_p_r_z z_
y
P
_n d
b_c__ s_
w_s
_n
T h_y
m_t h_r ,
t_ _f f_c t
l_v_n g
U K
t h_
_s
s_n
H_r r y
r n_l_s t s
r_m :
d
t h_
f r_m
H_r r y ' s
t h_
f_m_l y
f_m_l y .
l_f_ _w_y
c_
s
t_
r_y_l
r_y_l
21
PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
the british royal family is in shock queen elizabeths grandson prince harry
has decided to leave the uk and walk away from the royal family harry and
his wife meghan will move to canada they both want a new life away from
the paparazzi in the uk prince harrys mother diana princess of wales died
because paparazzi photographers chased the car she was in harry does not
want journalists to affect the life of his wife and baby son harry told the
world about his decision on social media he wrote on instagram we intend to
step back as senior members of the royal family he added that living in
canada would provide his family with the space to focus on the next chapter
the uk media reported that the queen was not happy with prince harrys
decision the queen harrys father prince charles and brother prince william
talked to harry about his future reporters said charles might cut the money
he gives to his son harry and meghan have official titles as members of the
royal family they are the duke and duchess of sussex if they leave the uk
they may lose those titles reporters say they hope to make money from their
fame the opinion of people in the uk is divided some say harry is a traitor
others support harry and say the media was racist towards meghan londons
waxworks museum madame tussauds has removed meghan and harry from
its royal family display
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
22
PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
TheBritishroyalfamilyisinshock.QueenElizabeth'sgrandsonPrinceHa
rryhasdecidedtoleavetheUKandwalkawayfromtheroyalfamily.Harry
andhiswifeMeghanwillmovetoCanada.Theybothwantanewlifeawayf
romthepaparazziintheUK.PrinceHarry'smother,Diana,PrincessofWa
les,diedbecausepaparazziphotographerschasedthecarshewasin.Ha
rrydoesnotwantjournaliststoaffectthelifeofhiswifeandbabyson.Harr
ytoldtheworldabouthisdecisiononsocialmedia.HewroteonInstagram
:"Weintendtostepbackas'senior'membersoftheRoyalFamily."Headd
edthatlivinginCanadawouldprovidehisfamily,"withthespacetofocus
onthenextchapter".TheUKmediareportedthattheQueenwasnothapp
ywithPrinceHarry'sdecision.TheQueen,Harry'sfatherPrinceCharlesa
ndbrotherPrinceWilliamtalkedtoHarryabouthisfuture.Reporterssaid
Charlesmightcutthemoneyhegivestohisson.HarryandMeghanhaveo
fficialtitlesasmembersoftheroyalfamily-theyaretheDukeandDuche
ssofSussex.IftheyleavetheUK,theymaylosethosetitles.Reporterssa
ytheyhopetomakemoneyfromtheirfame.TheopinionofpeopleintheU
Kisdivided.SomesayHarryisatraitor;otherssupportHarryandsaythe
mediawasracisttowardsMeghan.London'swaxworksmuseumMadam
eTussaudshasremovedMeghanandHarryfromitsroyalfamilydisplay.
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
23
FREE WRITING
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
Write about royal families for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
24
ACADEMIC WRITING
From https://breakingnewsenglish.com/2001/200112-british-royal-family.html
There is no need for royal families in the world today. Discuss.
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
25
HOMEWORK
1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the
text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to
build up more associations / collocations of each word.
2. INTERNET: Search the Internet and find out more about this news
story. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.
3. ROYAL FAMILIES: Make a poster about royal families. Show your
work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?
4. PRINCE HARRY: Write a magazine article about Prince Harry being
right to move to Canada and leave the royal family. Include imaginary
interviews with people who are for and against this.
Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any
new words and expressions you hear from your partner(s).
5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next
stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the
next lesson. Give each other feedback on your articles.
6. LETTER: Write a letter to an expert on royal families. Ask him/her
three questions about them. Give him/her three of your opinions on royal
families. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your
partner(s) will answer your questions.
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
26
ANSWERS
VOCABULARY (p.4)
1.
b
2.
e
3.
a
4.
c
5.
d
6.
g
7.
f
8.
j
9.
h
10.
k
11.
m
12.
i
13.
l
14.
n
TRUE / FALSE (p.5)
a
F
b
T
c
F
d
F
e
F
f
T
g
F
h
T
SYNONYM MATCH (p.5)
1. f
2. i
3. j
4. a
5. c
6. e
7. d
8. g
9. h 10. b
COMPREHENSION QUESTIONS (p.9)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Shocked
The paparazzi
Instagram
Senior members of the royal
family
The next chapter
Money
The Duke of Sussex
Money
The media
Harry and Meghan
WORDS IN THE RIGHT ORDER (p.20)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Prince Harry has decided to leave the UK.
They want a life away from the paparazzi.
Harry told the world about his decision.
We intend to step back as senior members.
The space to focus on the next chapter.
The Queen was not happy with Harry's decision.
Cut the money he gives to his son.
Official titles as members of the royal family.
The opinion of UK people is divided.
People say the media was racist towards Meghan.
MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.10)
1.
b
2.
d
3.
a
4.
c
5.
b
6.
c
7.
d
8.
a
9.
a
10.
b
ALL OTHER EXERCISES
Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)
Prince Harry to leave UK to live in Canada – 12th January, 2020
More free lessons at breakingnewsenglish.com - Copyright Sean Banville 2020
Level 3
27
Скачать